İş Deneyim Belgesi Nasıl Alınır
Kamu ya da özel sektöre, yeterliliği gösterebilmek amacıyla sunulan iş deneyim belgeleri; genellikle bedel içeren sözleşmeler kapsamında üstlenilen ihale konusu olan iş ya da benzer işlerle ilgilidir. 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda yer alan 10. Madde; danışmanlık, yapım, mal, hizmet işleri ihaleleri ve uygulama yönetmelikleri kapsamında 21 adet standart formu içerir. İş Deneyim Belgeleri; Bitirme, Durum, Denetleme ve Yönetme gibi alanlara sahiptir. İş bitirme belgesi, iş belgesi alabilmek için dilekçe ile işin yapıldığı dairelere başvuru da bulunulması gerekmektedir.
İş Deneyim Nasıl Alınır?
İş deneyim belgesi ya da iş bitirme belgesi alabilmek bir süreci işaret etmektedir. iş deneyim belgesine sahip olabilmek için hak sahibinin herhangi bir başvuru da bulunma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Hak sahibi olan kişiler tarafından alınmak istendiğinde, gerekli evraklarla ve dilekçe ile birlikte, ilgili idareye başvuru da bulunulabilir. İş deneyim belgesi talep edildiğinde, ilgili idarelerin 20 iş günü içerisinde iş bitirme belgesini düzenlemeleri gerekmektedir. Eğer dilekçe talebinde bulunan ilgili kişinin iş deneyim belgesi, iş bitirme belgesi almaya hakkı bulunmuyorsa; bu 20 günlük süre içerisinde yazılı olarak uygun görülmeme gerekçesi kişiye iletilir.
Başvurunun Uygun Görülmemesi
Oluşturulan iş deneyim belgesine uygun görüş verilmemesi, yani talebin uygun olarak görülmemesi durumunda, iş deneyim belgesini talep eden kişiler bu konuyu idare mahkemelerine taşıma hakkına sahiptir. İş deneyim belgesinin verilip verilemeyeceğiyle ilgili kesin kararı idare mahkemeleri vermektedir.
İş Deneyim Belgesinin Geçerlilik Süresi
Sahip olunan iş deneyim belgelerinin geçerlilik sürelerine yönelik olarak hazırlanan, 4734 sayılı Kanunda yer alan maddelerle; mal ve hizmet alımları için ve yapım işleri için ayrı süreler belirlenmiştir. Kanuna göre; ilan tarihinden itibaren geriye doğru son beş yıl içerisinde kabul edilen mal ve hizmet alımlarına dair iş deneyim belgeleri kabul edilmektedir. Yapım işlerinde ise, yine ilan tarihinden itibaren geriye yönelik son on beş yıl içerisinde geçici olarak kabulün denk gelmesi gerekmektedir.
Belirtilen süreler iş deneyim belgeleri için temel olmakla beraber, düzenlenme tarihlerinden itibaren en fazla 1 yıl kullanılabileceği, işin geçici olarak kabulü yapılmışsa da yine iş durum belgelerinin iş bitirme belgesi ile değiştirebileceği belirtilmektedir.
Bununla birlikte, iş deneyim belgelerinin EKAP kayıt zorunluluğu bulunmaktadır. Düzenlenen iş deneyim belgelerinin EKAP’a kayıtlı olmaması durumunda, kayıtlı olmayan iş bitirme belgelerinin tekrar kullanılması mümkün değildir.
Leave A Comment